2022. május 28., szombat

Mángold: Beta vulgaris var. cicla (L.) K.Koch Biomódon termesztve. - Jelenlegi ára: 650 Ft


Mángold: Beta vulgaris var. cicla (L. ) K. Koch  Biomódon termesztve.
Mint,  kertészmérnök, - saját kertemben bio módon termesztem és vegyszermentesen nevelem.
Egy csomag: 40 db magot tartalmaz.
A mángold egy méltatlanul hanyagolt levélzöldség, ami sokaknak teljesen ismeretlen, pedig megérdemelné a figyelmet, több szempontból is. Jöjjön, hát a mángold, és amit tudni kell róla.
A mángoldról (Beta vulgaris var. cicla) tehát a többség nem sokat tud, legfeljebb annyit, hogy valami spenótféle holmi, ám a valóságban - a némi külső hasonlóság ellenére - nem a spenóttal, hanem a céklával és a cukorrépával ápol közeli rokonságot. A hasonlítgatás alapja lehet, hogy ízben cseng össze a spenóttal, ám az általános vélekedés szerint annál finomabb.
Egyéb jótéteménye is akad, vitaminokban és élelmi rostokban gazdag, ásványianyag-tartalma szintén jelentős, karotinoidjai pedig rákmegelőző hatásúak. Vastartalma miatt különösen ajánlott gyerekeknek, várandós anyáknak, és idősebbeknek.
A mángold vetése április közepe felé válik időszerűvé.
A termesztés módszere a palántázás is lehetne. A kintre vetett magok csírázása 8-9 Celsius közelében indul meg, a mángold, a kevésbé hőigényes fajták közé tartozik, a kora tavaszi idő mindenképp alkalmas vetés elkezdéséhez.
A mángold, magjait nagyjából három centi mélyre dugjuk a felásott, megmozgatott, és gyommentesített talajba, a sortávolság legalább 35-40 centiméter legyen, hogy a terebélyesedő növényeknek legyen majd helyük. Miután a magoncok kibújtak egyelnünk kell majd a töveket, úgy, hogy 40 centire legyenek egymástól a sorban (ültetéskor felesleges méricskélni a tőtávolságot, mert a mag, ami egynek látszik, valójában 2-3, így a ritkítást sehogy sem ússzuk meg).
A talajt tekintve a mángold nem kényes zöldség.
A már két-három levéllel rendelkező, kiszedésre ítélt palántákat át is ültethetjük, ha ennek eljött az ideje, így akár az eredeti terület dupláján is díszeleghet, mángold. Ilyen módon jó trükk az eredetileg eltervezett területnek csak a felét bevetni, aztán az egyelés után kialakítani a teljes méretű veteményt. A felesleget ajándékozzuk el a szomszédnak, a mángold, jól tűri az áttelepítést, a szomszéd pedig hálás lesz.
A cseperedő növényt az öntözés mellett időnként kapálással, gyommentesítéssel kell ápolni, és jó hír, hogy tulajdonképpen nagyjából ennyi dolgunk lesz vele.
A szedést július közepétől kezdhetjük el, de egy tőről egyszerre 2-3 levelet szedjünk csak le, így a vetemény egészen nyár végéig elláthat minket friss főzeléknek valóval. Egy négyzetméternyi vetésből ilyen módon 4-5 kg zöldség nyerhető, ami egy fő egész nyári adagját jelentheti, vagyis egy két négyzetméteres ültetvényről egy szezonban akár egy egész család is jóllakhat.
Bár a mángold helyigényes növény, már egy-két tő elegendő pár adag főzelékhez, így napfényes balkonokon, egy nagyobb ültető ládában is bátran próbálkozhatunk vele, de számoljunk azzal, hogy az átlagos terményeknél több helyet követel.
Jó licitálást kívánok, kedves leendő vevőmnek!
A képeken igyekeztem a növényt bemutatni.
Kérdésekre, szívesen válaszolok.
TÖBB TÉTEL MEGVÁSÁRLÁSA ESTÉN, JELENTŐS POSTAKÖLTSÉG TAKARÍTHATÓ MEG
ÉRDEMES ÁTBÖNGÉSZNI AZ OLDALAMAT, AMELYET KÖSZÖNETTEL VESZEK.
KATT IDE:    http: //www. vatera. hu/listings/index. php? us=szema01
TOVÁBBÁ, a " kitove71 " OLDALÁN TÖBB KÖNYVÁLLOMÁNYBÓL BÖNGÉSZHET, TÖBBNYIRE AKCIÓS ÁRON.
ESETLEGES ÉRDEKLŐDÉS ESETÉN EGY CSOMAGBAN TUDJUK KÜLDENI, MELYET AZ ALANTI LINKEN TALÁL MEG:
KATT IDE:  https: //www. vatera. hu/listings/index. php? us=kitove71
TUDOM KÜLDENI POSTAPONTRA, ILLETVE BÁRMELY MEGOLDÁSSAL, AHOL ÖN ÁT TUDJA VENNI.
AHOL, AZ ÖN LAKÓHELYÉN ELÉRHETŐ TUDOM KÜLDENI, POSTÁRÓL FELADHATÓ CSOMAGAUTOMATÁBA.
AZ ÁTVEVŐ HELYEKET, AMELYET A VATERA RENDSZERE ÍGY ENGED AZ ALÁBBI LINKEN TALÁLJA MEG.
KATT IDE:
https: //www. posta. hu/static/internet/download/Csomagautomata_lista_GPS_koordinatakkal. pdf
A képeken igyekeztem a használtsági fokot bemutatni.
Kérem, inkább érdeklődjön előtte.
MINDEN KÉRDÉSRE SZÍVESEN VÁLASZOLOK, HOGY MEGTALÁLJUK, AZ ÖNNEK LEGKEDVEZŐBB SZÁLLÍTÁSI MEGOLDÁST.
Jó licitálást kívánok, kedves leendő vevőmnek!

Jelenlegi ára: 650 Ft
Az aukció vége: 2022-05-29 02:05 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése